بذارید روراست باشیم، همهمون اون لحظه رو تجربه کردیم. قوطی گینر یا پروتئین وی جدید رو با کلی ذوق و شوق باز میکنیم، اسکूप رو برمیداریم و… چقدر باید بریزم؟ یه اسکوپ؟ دوتا؟ روی قوطی یه چیز نوشته، روی اسکوپ یه چیز دیگه! اگه شما هم حس میکنید دارید پولتون رو دور میریزید یا بدتر، به بدنتون آسیب میزنید، این مقاله دقیقاً برای شماست.
قراره یکبار برای همیشه فرق Serving Size و Scoop رو یاد بگیریم تا دیگه از این اشتباهات رایج نکنیم. قول میدم آخرش کلی “آهاااان!” بگید.

🤔 Serving Size چیه و چرا باید بهش اهمیت بدیم؟
ببینید، Serving Size یعنی «مقدار مصرف توصیهشده» توسط کارخونه. این مقدار بر اساس تحقیقات علمی و نیاز بدن یک فرد معمولی برای رسیدن به بهترین نتیجه (مثلاً عضلهسازی) تعیین شده.
این مقدار معمولاً به گرم (grams) روی لیبل مکمل نوشته میشه. برای مثال:
- Serving Size: 30g (یعنی هر وعده مصرفی شما باید ۳۰ گرم باشه)
- Serving Size: 150g (معمولاً برای گینرها)
این عدد، کلید اصلی شماست! تمام اطلاعات جدول ارزش غذایی (اون همه عدد و رقم برای پروتئین، کربوهیدرات و…) بر اساس همین یک Serving Size محاسبه شده.
خب حالا Scoop اینجا چه نقشی داره؟
اینجاست که داستان جالب میشه! Scoop فقط یک پیمانه یا ابزار اندازهگیریه. یه قاشق پلاستیکی که کارخونه لطف کرده و داخل قوطی گذاشته تا کار ما راحتتر بشه. اما مشکل اینجاست…

🤯 شوک بزرگ: همیشه ۱ Scoop مساوی ۱ Serving Size نیست!
شاید باورتون نشه، ولی خیلی وقتها برای رسیدن به اون «مقدار مصرف توصیهشده» یا همون Serving Size، شما به بیشتر از یک اسکوپ نیاز دارید!
همیشه، همیشه و همیشه باید لیبل پشت قوطی رو با دقت بخونید. دنبال جملهای شبیه این بگردید:
- “Serving Size: 30g (Approx. 1 Scoop)” – اینجا یعنی تقریباً یک اسکوپ همون ۳۰ گرم میشه. (خیالتون راحته)
- “Serving Size: 150g (Approx. 2 Scoops)” – و اینجاست که خیلیا اشتباه میکنن! یعنی برای مصرف یک وعده کامل، باید دو تا اسکوپ بریزید!
اگر این کار رو نکنید، عملاً دارید نصف (یا حتی کمتر) پروتئین و مواد مغذی مورد نیازتون رو به بدن میرسونید و بعد از چند وقت میگید “چرا این مکمله جواب نمیده؟!”.
اصطلاح تخصصی که باید بلد باشی: “Heaping Scoop”
دیگه چی از این بهتر که یه اصطلاح باحال و کاربردی انگلیسی هم یاد بگیریم؟ بعضی از شرکتها روی لیبل مینویسن “One Heaping Scoop”.
کلمه Heaping (تلفظ: هیپینگ /hiːpɪŋ/) یعنی «سرپُر» یا «کوهی». پس وقتی اینو دیدید، یعنی باید اسکوپ رو تا جایی که جا داره پُر کنید، طوری که یه تپه کوچیک روش درست بشه.
- A level scoop: اسکوپ سرصاف
- A heaping scoop: اسکوپ سرپُر
این یه اصطلاح خیلی رایج تو آشپزی و البته دنیای بدنسازیه و نشون میده شما یه کاربر حرفهای هستید!

نتیجهگیری: لیبل مکمل، دوست شماست!
پس از امروز دیگه گول ظاهر اسکوپ رو نمیخوریم! همیشه اول به Serving Size (مقدار به گرم) نگاه میکنیم و بعد میخونیم که برای رسیدن به اون مقدار، چند تا اسکوپ لازمه. این کار ساده جلوی هدر رفتن پول و زحمت شما رو میگیره.
شما چطور؟ تا حالا تجربه مشابهی داشتید؟ شده بعد از چند وقت بفهمید مکمل رو اشتباهی مصرف میکردید؟ حتماً تو کامنتها برامون بنویسید!
🤔 سوالات متداول (FAQ)
اگه ترازوی دیجیتال نداشته باشم، از کجا بفهمم هر اسکوپ چند گرمه؟
بهترین راه هنوز هم خوندن لیبل مکمله. تقریباً تمام برندهای معتبر مینویسن که هر اسکوپشون تقریباً چند گرمه. اگر ننوشته بود، به عنوان یه راه حل موقتی، میتونید مدل مکملتون رو توی گوگل سرچ کنید؛ معمولاً بقیه کاربرا این اطلاعات رو به اشتراک گذاشتن.
آیا مصرف کمتر یا بیشتر از Serving Size توصیه شده، خطرناکه؟
مصرف کمتر معمولاً خطرناک نیست، فقط باعث میشه نتیجه دلخواه رو نگیرید. اما مصرف خیلی بیشتر از مقدار توصیهشده (مخصوصاً برای مکملهایی مثل کراتین یا پری-ورکاوت) میتونه به کبد و کلیه فشار بیاره. همیشه به اندازه و طبق دستورالعمل مصرف کنید.
چرا بعضی شرکتها Serving Size رو ۲ اسکوپ تعیین میکنن؟ مارکتینگه؟
تا حدی بله! وقتی شما هر بار ۲ اسکوپ مصرف میکنید، مکمل شما زودتر تموم میشه و شما سریعتر برای خرید مجدد برمیگردید. اما دلیل دیگهاش اینه که گاهی حجم فیزیکی یک وعده کامل (مثلاً ۱۵۰ گرم گینر) اونقدر زیاده که توی یک اسکوپ استاندارد جا نمیشه و مجبورن اینطوری تقسیمش کنن.



